Perçin;İki yada daha çok levhayı birbirine sökülemeyecek bir biçimde bağlamak için üstlerinde bulunan veya açılan deliklerden geçirilip iki ucuna çekiçle vurularak şişkinleştirilmiş yuvarlak metal çubuklardır.
Perçinler çok çeşitli ham madde türleri, ölçüler, değişik şapka (kafa) türleri ve kaplama seçenekleri bulunmaktadır. Perçinler kullanım ve yapılarına göre çeşitlere ayrılmaktadır.Pop perçinler, somunlu perçinler, sızdırmaz perçinler, dövme perçinler, ağır hizmet perçinleri bu çeşitlere örnek gösterilebilir.
Pop Perçinler: Kafa ve çivi olmak üzere iki parçadan oluşur. İki veya daha fazla parçayı birleştirmek için kullanılır. İstenen dayanım, çekme ve kopma kuvvetleri, birleştirilecek parçaların toplam kalınlığına göre perçin çapı ve uzunluğu değişir. Uygulamada manuel ve havalı perçin makineleri kullanılır. Parçalara açılan uygun büyüklükteki delikten perçin geçirilir, makine aracılığı ile perçin sıkılır ve sıkışan perçin parçaları bir araya getirir. Sıkışma sonucu perçinin çivi kısmı kopar. Bombe kafa, geniş kafa, havşa kafa çeşitleri bulunmaktadır. Metal-metal, metal- plastik, plastik- plastik malzemeleri birleştirmek için uygundur.Standart pop perçinin yanında multigrip, örümcek, bulbfix gibi çeşitleri bulunmaktadır. Multigrip perçinler aynı ölçüdeki standart perçinlere göre daha geniş sıkma aralığına sahiptir. Böylelikle üretim sürecinde kullanılan perçin çeşidini azaltarak, stok maliyetini azaltır.
Örümcek perçin: Birleştirilen malzemelerin yüzeyinde zedelenmeyi önlemek için kafa kısmı alüminyumdur. Uygulandığında perçinin kafası dörde ayrılır.
Bulbfix Perçin: Yumuşak, ince, kırılgan malzemelerin birleştirilmesi için kullanılır. Plastik/metal, ahşap / metal yüzeyler için uygundur. Güvenilir, titreşime dayanıklı bir bağlantı oluşturur. Perçin uygulandığında kafa kısmı 120 derece açılı üç parça halinde büzüşür.
Somunlu perçinler: Tek taraftan ulaşılabilen, cıvata kullanmak için ince olan malzemeleri birleştirmek için kullanılır. Birleştirilmek istenen parçalardan birine manuel veya havalı makine ile uygulanır. Diğer parça cıvata kullanılarak birleştirme sağlanır.
Ağır hizmet perçinleri, yüksek mukavemet gerektiren, ağır yüklere maruz kalan uygulamalarda kullanılır. Otomotiv, raylı ulaşım, madencilik sektörlerinde kullanılır.
Perçin çeşitleri günümüzde otomotiv, beyaz eşya,ısıtma-soğutma, aydınlatma, elektrik-elektronik gibi farklı sektörlerde kullanım alanları mevcuttur. Perçin makineleri kullanılan malzemeyi hızlı bir şekilde sıkıp sabitlemektedir. Manuel, havalı ve akülü perçin aletleri gibi çeşitleri mevcuttur. Perçin aletleri kullanıcılara maliyet azaltılması, hız ve zamandan tasarruf sağlamaktadır.